fredag 13 november 2009

Från Nk till Ullared

För 5 år sedan var det i stort sett helt otänktbart att handla någon annan stans än inne i Göteborg City (om jag befann mig i Göteborgområdet alltså). Inte ens ett köpcentra såsom Backaplan kunde jag med. Det var en blandning av tristess, otroligt oinspirerad miljö samt ett utbud som inte föll mig i smaken. Ja men de har väl samma äffärer där som inne i stan? tänker ni. Nej, inte enligt mig. Jag gick ju i "butiker" eller på nk.

Nk hade ju allt. Varför springa runt o leta när man kunde hitta det mesta där? Ja men tex en sådan simpel sak som en hårkam, 99 kr, eller kanske en lotion, 59 kr. Och så kunde man ta sig en fika i samma veva, i samma hus. Dessutom fick man ju bonus på det man köpte, och alltså tjänade man pengar på att handla där. Så var det.

Efter min första mamma-ledighet 06-07, skulle jag in en sväng på nk igen under lunchrasten (mitt jobb låg i byggnaden bredvid) och handla någon ansiktkräm. Det slog mig att jag inte vart där på ett tag. När tjejen i kassan ville ha mitt nk-kort insåg jag faktumet att jag blivit utslängd ur självaste nk-klubben. För att jag inte uppnått till köpesumman de kräver att man handlar per år för. Tror att det är 10 000 kr. (första året får man gå med gratis). Det kändes som ett långt förhållande tog slut. Hade väl vart med i den klubben sedan jag flyttade till Göteborg 1997. Jag handlade den där krämen ändå.

Efter det har jag successivt vidgat mina vyer. Jag har börjat handla på shoppingcentra. Ja det är nog helt otänkbart att inte göra det som småbarnsförälder bosatt utanför stan. Jag menar, vem orkar ta bilen in till centrum, packa in o ut alla ungar, skrota fram småpengar, och sedan se till att ingen spårvagn kör på någon av oss, bara för att få tag i den där speciella designade träleksaken? Eller barnmössan? Eller klänningen?

Dessutom är det otroligt smidigt att tex springa in på Barnens hus granne med Ica Maxi när man ändå är där. För att handla en av de 511 3-års presenterna man behöver. (det bör dock poängteras, att jag sannerligen gör undantag, som ni redan vet, det finns vissa guldkorn till butiker jag inte gärna håller mig undan från allt för länge inne i stan tex miss ragtime eller minishop)

Hur som helst.

Igår tog jag ännu ett kliv, in i shoppingcentra-världen, eller ut ur butiks-världen. Nämligen till Ullared. Det är förmodligen inte en big deal för någon av er som antagligen varit där cirka 300 gånger vid detta laget. Men för mig, som alldeles nyss inte ens gillade vanliga shoppingcentra i Göteborgsområdet, är det faktiskt rätt stort.

Och hur gick detta då? Är alla mina fördomar bekräftade? Var det bara urfattiga 10-barnföräldrar som åkte dit och handlade varor o kläder för ett år framåt? Eller pensionärer i stora buss-lasser? Och fraför allt, hade de bara skit o skräp där?

Nej inte alls.

Jag kände mig faktiskt som en i mängden. Det var en bra blandning av folk. Allt ifrån mamma-lediga som gick med sin baby i babysele och lassade vagnen full av haklappar, barnskedar, babygym och frottelakan. Till tonåringar som hade vagnen full av kläder, smink och inredning. Och det var inte bara bönder. Jag lovar. Uppväxt i Håcksvik om somrarna vet jag hur en bonde ser ut.

Mina fördomar är alltså inte alls besannade. Tvärt om. Jag är överraskad. Och det positivt.

Självklart fanns det mycket skräp där. Men efter att jag promenerat runt (vilken är en stark underdrift, skulle vilja skriva slått mig fram, kört in kundvagnen i folks hälar av misstag) ett tag och hittat pryl efter pryl som vi redan har hemma, fast gett ca dubbla priset för, kände jag mig snarare lite lurad.

Som ex: Tidiningsställ i tyg/konstläder inköpt på Chilli, 199 kr, här 129 kr. Sällskapsspel "Retro" inköpt jultidningarna (tror jag) 349 kr, Gekås 199 kr. 3-pack Pet Shops 99 kr Barnens hus, 79 kr gekås. Och så kan jag hålla på. Med framför allt leksaker. Från Lego, Brio och Duplo. Eller från Hello Kitty.

Jag hittade alltså massor av bra saker, och det är ingen klyscha, utan verkligen bra saker. Har handlat massor av julklappar till barnen o kusinerna. Städ-artiklar så klart och även lite annat jag velat ha. Dyraste prylen var en barba-pappa puff till Leia 300 kr. Annars kostade en del saker 250 kr men inte mer än så.

Så, mer Gekås och mindre nk- det är min nya sensmoral. Så blandar vi upp det med lite butiker någon gång per år, gärna i London! Så får vi en härlig Svensson-mix a la Caroline i Billdal!

Svårare än så är det inte.
Före (parkering bara 10 min gångväg från varuhuset)Efter (obs endast den vänstra vagnen är min)Puss o kram syns i Ullared

5 kommentarer:

Carolina sa...

Härligt lass med grejer - skönt att du blev nöjd med shoppandet - barbapappa-puffen var ju jättefin! kram

CasaMia sa...

Gött!
Kanske dags för mig att ta mig ner till Shoping-Mecka långt i söder ...
Visst är det kul att shoppa allt möjligt man ändå måste ha smart och billigt och sen - bara just därför - kunna köpa den där totalt onödiga såå snygga svindyra klänningen eller vad det nu är till flickorna (för till mig själv är det fortfarande budget som gäller)

Åsa sa...

Hahaha!
"Obs! Bara den vänstra kundvagnen är min!" Hahaha!
Du vet att du hör av dig nästa gång du vill åka! Gärna två dagar innan ;)
Kram!

sonjapinja sa...

hahaha. snacka om att vi kommer från olika kulturer. där jag växte upp fanns "ica tallen" med kläder i källarn, och så en affär som hette "bonnie" som sålde lite modernare. Alla i Vilhelmina hade likadana kläder, inköpta på "bonnie". man såg DIREKT när nån varit i Umeå och shoppat. Då hade den kläder man inte kände igen. när det gäller prylar så fanns ju allt på ica , alternativt domus. annars fanns ju lantmanna :)

hur som helst. Jag har gått igenom NK en gång. EN gång. Jag såg en spets-bh i skirt tyg som kostade 800 spänn. 800 spänn!!! jag gick ut från affären ögonblickligen . folk tittade konstigt på mig också. det var på den tiden när jag snaggat av mig håret och hade för vana att gå omkring med min sambos kläder. jag var ensam om att göra det av alla som var på NK.

nu har jag skrivit en kommentar som är lika lång som ett inlägg också.

Johanna sa...

JAG VILL OXÅ TILL ULLARED OCH SHOPPA-SHOPPA-SHOPPA! Men resan dit är alldeles för lång för en norrlänning som jag :(! Du såg iaf ut att ha gjort ett par fynd, härligt!!!