fredag 29 januari 2010

Sömntips för 10 mån baby mottages tacksamt!!!!!!!

Jag tyckte att Leia var besvärlig om nätterna när hon var liten. Jag tyckte det var jobbigt att hon i många och långa perioder vaknade runt 10 gånger varje natt. Att man fick gå upp och stoppa i nappen för att hon skulle somna om.

Jag visste inte vad jag pratade om!

Stella vaknar inte 10 gånger per natt. För man kan inte vakna om man redan är vaken. Dessa nätter vi har nu hade jag betalt mycket pengar för att slippa. Jag hade tom kunnat offra alla mina semesterdagar i flera år. Ja jag hade kunnat offra det mesta.

Hon ställer sig upp i sängen och illvrålar. Och vägrar att ligga ner. Jag lägger henne ner. Hon ställer sig upp. Och hon ger inte med sig. Jag tar henne till vår säng. Hon sätter sig upp. Illvrålar. Hon kryper runt. Hon klättrar på oss. Kl 23.30, kl 2.30. Kl 3.15. Kl 4.30. Och så vidare. Där emellan håller jag ner henne liggläge och klappar på henne. Hon somnar till lite då och då för att vakna inom 5 minuter. Eller inom 15 minuter. Eller inom 30 minuter. Och börja om. Stå. Krypa. Vråla. Ja jag har provat det mesta. Ligga hos oss. Ligga själv. Få välling. Ja ALLT!

Vad f* ska man göra??? Nu får ni där ute sluta att vara så förbannat anonyma och ge mig lite tips- Jag är desperat och hotar med att lägga ner bloggen!

Så, idag har jag vart en zombie. Men tillståndet förbättrades av trevligt sällskap av Malin, Elin och hennes lille Glenn! Vi åt pannkakor och drack kaffe och töserna lekte jätte-bra.

På em åkte vi till Tias farmor. 92 år gammal and still going strong. Hon är min Idol. Alltid glad och positiv. Inget gnäll. Trots alla krämpor hon förmodligen har men bespar oss. Respekt!

I natt får Tias ta illbattingen. För det är hon. Stellioni har en vilja som inte är av denna värd. Det kanske blir så när man kombinerar gener från två otänkbart envisa föräldrar.

Puss o Kram - (orkar inte ladda upp några fina bilder jag tagit idag- för trött!)

12 kommentarer:

Malin sa...

Usch va jobbigt ni har det! Jag fattar inte hur dom små orkar vara uppe så?
Vilmer kämpade till 23:30 tills hans små blå slockade! Inte lika illa som för er, men han orkar ju knappt vara vaken 3 timmar på dagen men på kvällen/natten går det minsann.
Har tyvärr inte tipps till dig vännen! Önskar jag hade det! Säger till dig som jag brukar säga till mig själv när man bara vill åka hemifrån och ta in på hotell och kura ner sig i en stooor nybäddad säng i ett tyst rum och sova heeela natten lång: Gilla läget och tänk på att det inte kommer vara för evigt :/
Jag vet...dålig kommentar! D e typ d enda jag försöker tänka när man är tröttare än en pensionär.
Nu ska jag sluta svamla och lägga mig!
Kram och hoppas ni får sova inatt!

Johanna sa...

Men fy h*lvete vilka nätter!!! Oj om jag hade ngt bra tips att komma med! Sover hon i eget rum? Ibland brukar det bli bättre när de får sova själva säger de visa :)! Annar kanske ni kan lämna över henne en natt hos stålfarmorn. Näe, jag skojar bara! Usch vännen, hoppas ni får henne att sova snart!!! Lycka till...

Bettan sa...

Mina tips: Eget rum - TOKVIKTIGT! Rummet ska vara helt mörklagt så att hon inte får några synintryck när hon vaknar till på natten. Läs Anna Wahlgrens "Barnaboken" eller "Sova hela natten"...
Mina knoddar har sovit hela nätter fårn det att de ar 4 månader men hade inte fixat det utan AW kan jag säga. Slutligen - var konsekventa! Håll inte på att prova en massa saker var och varannan kväll utan kör en grej (om det så är AW eller 5 min eller annat) minst en vecka innan ni börjar med något annat.
Lycka till!
/Bettan

Elin sa...

Ojdå, vilka jobbiga nätter! Vi hade en period när Noel vaknade och då var han klarvaken, men han grät inte eller så utan låg och pratade och tjoade och skrattade. Då gick vi upp en stund, lekte honom trött ch så somnade han om eftersom han verkligten var pigg var det ingen idé att natta om, ge välling osv. men detta var ju bara en period (även om det kändes som att det skulle vara för evigt så höll det på kanske 3-4 veckor, men inte varje natt) På bvc sa hon att barn i denna ålder ofta vaknar på natten för de får så mkt intryck och lär sig så mkt på dagarna nu så de bearbetar detta på natten, så det är helt naturligt att de har vakna nätter också och jag vet många bebisar runt 10 månader nu som har vakna nätter... Kanske inga tips i denna kommentar, men jag tänker åp dig och håller tummarna för att du ska få sova! Kram

Jennie sa...

Å det låter hemskt! En kommentar skriver jag så gärna men några hållbara tips det har jag inte. Jag funderade på hur man bäst tröttar ut ett barn innan sängdags, men kom inte på något för så små som våra är.Hur länge har hon varit så här? Lova sover igen, men så är också förkylningen borta, hostan är bättre. Hennes vakna nätter var bara en tillfällighet pga hostan! Lilla Stellioni,skärpning! På nätterna ska man sova...och du Caroline, lägg inte ner bloggen, skulle bli tomt utan den:) Kramar

Milla sa...

Men gumman då!! Försök korta ned sömnen på dagen så hon verkligen är trött på kvällen. Och vaknar hon till när hon väl somnat, låt henne ligga någon minut eller två innan ni går in, då kanske hon kommer till ro igen, Molly vaknar till ibland när hon ska vända sig eller vrida sig, men låter vi henne vara så somnar hon om.
Det viktigaste är ändå att ni litar på eran instinkt, det är ni som känner Stella och hennes bakrund, är helt övertygad om att ni gör det som är bäst för henne!!
Puss och kram Milla

Madde sa...

Lider med dig! Men som du vet så klarar man det, man mår piss men man klarar det - för man har inget val. Jag borde ju ha MASSOR av tips efter alla turer med Alizia - men nu står det still.

Första gången vi var hos Alizias barnpsykolog sa hon till oss att skriva ner alla gånger A vaknade, hur länge hon var vaken och vad vi gjorde - för att se om det var nått mönster.


Hur går nattningen?

Ska fundera ut alla tips vi fick, men mkt var ju trygghets tänket, visa att vi var där (sov i hennes rum mer eller mindre), sömnen är ju den största separationen från föräldrarna, och då alla tankar/händelser bearbetas, och för en del barn är det väldigt jobbigt.

Kram och hoppas att du får sova inatt!!

//Madde (Tozza)

Mikaela sa...

Stackars stackars er. Har tyvärr inga tips då vi är världssämst på det här med nätterna; NU den här veckan har Ella börjat sova hela nätterna eller iaf taigt tutten och somnat om själv.
Jag lider med dig, för jag PRECIS hur j...la jobbigt det är när nätterna ser ut så. Jag hoppas ni kommer fram till en lösning som funkar för Stella-bus. Men en sak kan jag iaf lova, man överlever (hur vet jag inte men vi tog oss igenom det).

Carolina sa...

Jag har inga superbra tips att komma med för Isabella sover tack och lov ganska så bra när hon inte har knas med tänder eller liknande... men Oliver var raka motsatsen, han var en riktig vilde på nätterna och ville inte alls sova... vändningen kom när han fick eget rum, då började han sova hela nätter - kanske det kan vara lösningen för er?

Sv: Magen har krånglat, men det är bättre nu - förmodligen för att den försöker ställa om sig pga att jag äter enligt viktväktarna nu...
Kram!

wonderkarin sa...

Två kommentarer som du redan har fått var håller jag med om:

"Det viktigaste är ändå att ni litar på eran instinkt, det är ni som känner Stella och hennes bakrund, är helt övertygad om att ni gör det som är bäst för henne!!"

och

"Första gången vi var hos Alizias barnpsykolog sa hon till oss att skriva ner alla gånger A vaknade, hur länge hon var vaken och vad vi gjorde - för att se om det var nått mönster. "

Att göra ett sömnschema för där ni skriver upp exakt hur hon sover kan ge er som föräldrar en känsla av kontroll, och sen får ni ta det som ett utgångsvärde, det är först när man vet var man är som man kan lista ut vart man ska. Skulle det då visa sig att Stella verkligen sover för lite så finns det professionell hjälp att få. Inget jag har personlig erfarenhet av, men jag känner folk som fått göra sömnutredingar.

Jag tror absolut inte på några färdiga metoder, inte Anna Wahlgren, inte feminutersmetoden utan varje förälder, den som känner sina barn bäst måste utveckla sin egen metod. Läs på, prata med folk och följ ditt hjärta.

Sandra R sa...

Jag lider med er. Stella är säkert inne i en fantastisk period då livet känns spännande, oavsett vad klockan än. Vi gav Are eget rum när han var åtta månader. Då släckte vi ner helt, stängde dörren och när han vaknade på nätterna gick vi bara in, rättade till och sa inte ett knyst. Aldrig ett ord eller något som uppmuntrade. Det kändes för j*kligt ibland men han högg efter alla halmstrån för att vara vaken med oss. Ibland satt vi bredvid sängen och bara var, la in handen som tröst och andades så att han hörde. Det tog tid men det gick. Massor med lycka till och jag hoppas att Stella snart är överens med sig och dygnsrytmen.
Kram

Anonym sa...

ger inga tips för att Stella är inte 10 mån längre. Men vad jag skrattat när jag läste det. Visst var det inte lätt då, men nu, när man läser hur "jobbig" Stella var skrattar man bara..."Stella vaknar inte 10 gånger per natt. För man kan inte vakna om man redan är vaken. " Du skriver väldigt bra!!!