onsdag 20 oktober 2010

Min älggryta

Igår kom pappa hem hit. Han skulle passa barnen några timmar när jag var hos sjukgymnasten. Och Mathias sov efter att ha jobbat tidig morgon och dag. Och det är så fantastiskt skönt att man kan få lite avlastning ibland. Lite hjälp. Han inte bara passade barnen utan dammsög och tvättade golven med. Nåja efter några hintar från mig. Tusen tack snälla pappa!!! Kom snart tillbaka. Hur som helst hade han med sig flera kg köttfräs och grytbitar. Av älg. Hurra!

Älgen i fråga har gått i skogen vid torpet. Och en i papps jaktlag lyckades skjuta den. Och jag blir själaglad. Eftersom det känns väldigt speciellt att tillaga en gryta där man vet vart köttet kommer ifrån. Och att djuret haft det bra. Jag har ju trots allt varit vegetarian i många år av mitt liv.

Så sagt och gjort. Idag fick jag chansen att laga en älggryta. Vilket var första gången i mitt liv. Jag mixade ihop några recept och fick ihop ett smarrigt resultat som passade hela familjen. Till grytan hade vi kokt potatis och gelé.

Min älggryta:
* grytbitar
* 2 morötter (skär i rätt stora bitar)
* två rotselleri (skär i rätt tjocka stavar)
* kantareller
* några charlottenlökar
* en halv flaska rödvin
* salt och svartpeppar
* idealmjöl
* 6 hela enbärskorn
* 6 hela kryddpepparkorn
* 1 tsk timjan
* soja
* grädde
* crém fresh

Jag saltade och pepprade grytbitarna. Rullade dem sedan i idealmjöl. Stekte dem i smör. Tog bort dem från grytan och stekte morötter, rotselleri, lök och kantareller lite lätt. Lade tillbaka köttet och hällde på vintet och tillsatte alla kryddor. Lät koka på svag värme under lock i cirka 1 h och 10 min. Tillsatte sedan grädde och crém fresh och soja. Och så fick det koka en kvart till. (Eftersom potatisen inte var klar).

Varsågoda!


Älggryta på en onsdag!

Börjar med det godaste, gelén!


Puss och Kram

5 kommentarer:

MammaMorran sa...

Det där lät kanongott! Har fått hem älg, kanske måste testa det i helgen :)

Kram
MammaMorran- funderar över livet & ADHD

Linda sa...

det där låter och ser verkligen jättegott ut! :)

Sandra sa...

Vilken go pappa du har!

Den där grytan ser smaskig ut, lagom recept också. Jag vill hellre ha tid att äta än laga. :) Och jag håller med i att det känns bra att veta att djuret haft det bra i livet.

Sov så gott, kram.

Kiqi sa...

Åh det lät himla smarrigt!! Och Stella ser ju inte särskilt missnöjd ut =) Kram

Johanna sa...

Å, det receptet tackar jag för :)!