fredag 21 maj 2010

Löneförhandling?

Dags för löneförhandling?

Är du en av de som tycker att ordet löneförhandling borde bytas ut till löneförmedling. Det vill säga att du känner en vanmakt inför din lönerevision. Att varken argument eller prestation har någon påvkeran på han som bestämmer. Och vem är han? Ja inte brukar han vara han som du pratar med, eller?

Jag har själv suttit i den situationen. En gång. En gång spelade det ingen roll vad man gjorde. Man räknades inte in ändå. Och alltid var det något bra argument till varför. Läs här så ser du några av de argument. Denna blogg är en mycket bra blogg för övrigt. En läsvärd blogg som jag tycker att ni ska lägga till på era favoriter!

Denna en gång är inte nu i alla fall. Denna en gång var dock mer än en gång. Och jag förundras över hur företag och så kallade ledare verkligen själva går på lögnen. Lögnen om att det är bättre att sätta "så liten löneökning som möjligt". För att de vinner på det. Företaget alltså.

Glöm det. Aldrig i längden. I längden är det en objektiv, saklig och individanpassad lönediskussion där båda parterna för sin talan och faktiskt kan påverka utfallet. Som är det vinnande konceptet alltså. Det har jag gång på gång fått överbevisat.

Och sedan står de där, de så kallade ledarna, med skägget i brevlådan och undrar vart arbetskraften tog vägen? Undrar varför de kompetenta medarbetarna väljer att lämna. Komik på hög nivå.

Lösningen ter sig så enkel. För mig. Men ändå så svår. För dem!

Så alla dessa klyschor, dessa olika maktverktyg för att slippa ge oss (ofta duktiga kvinnor) den lön vi faktiskt förtjänar. Ja snälla, skippa dem, vi har redan hört dem.

  1. För det första är det inte lågkonjunktur idag, det var år 2008- år 2009 års motivering. Så kom på något annat.
  2. För det andra kan man inte påstå att någon gått in för högt, när man går in på en lön är det en ömsesidig förhandling som ägt rum (man skriver som båda parter på ett kontrakt). Är det kontraktet ogiltigt i så fall? Nej det var just det. (således faller det argumentet av sig själv såvida inte kontraktet ska skrivas om).
  3. För det tredje, varje kvinna (och man) ska följa sin normala löneutveckling även om man vart föräldraledig. Det står numera inskrivet i Sveriges lag.
  4. För det fjärde, om du inte har mandat att sitta här och förhandla med mig, men varför inte ta och skicka din chef som du påstår besitta den mandaten Och som en spinn-off fråga, Hur känns det för DIG att vara chef med ansvar utan befogenheter? Är inte det att "sälja sin själ" till företaget, är inte det emot alla teoretisk regler att som anställd/människa och individ ta på sig en sådan roll??
  5. Och sist men inte minst. För det femte, en bonus är väldigt sällan pensionsgrundande. Och ger helt fel signaler. Bara ett kryphål för företaget för att komma billigare undan. Har man presterat bra och förtjänar en bonus förtjänar man det i form av en månadsvis ökning. På sin lön. Det är det man verkligen ska kräva!

Lycka till GIRLS!!

Stå på er!

Men som sagt, denna gång, var en gång och är inte nu. För mig.


Hur är det för dig???

Puss och kram

5 kommentarer:

Elin sa...

Å, läser detta lite för sent inser jag eftersom jag hade min "löneförhandling" idag... Blev ett bra samtal med min chef, och jag fick bra ord från henne så är nöjd med samtalet såsom utvceklingssamtal, men eftersom inga avtal är klara så kunde vi inte prata siffror, så den "lillla delen" av lönesamtalet liksom försvan...

Jennie sa...

Haha, kommer in hit och det första jag ser är ordet löneförhandling. Det var gansla komiskt eftersom jag själv just bloggade ett inlägg om att jag i dag funderat över hur jag ska lyckas förhandla mig till en bättre lön för ett kommande arbete...Det du skriver, så sant, så sant! Punkt 3 trycker jag extra mycket på såklart som nybliven mamma, relativt nybliven i alla fall;) Kram

Åsa sa...

Haha, så sant så sant! Tyvärr ;)

Cecilia (FL) sa...

Bra skrivet Caroline
I min naiva värld trodde jag att det var mest löneförmedling för oss landstingsanställda och mer förhandling för er i den privata sektorn, men så är det visst inte.
Bra pepp!!

Caroline II sa...

Coolt, din blogg kommer upp som nr 6 på google när man slår på löneförhandling lågkonjunktur. :D