måndag 6 juni 2011

Ett glas mellanmjölk, tack!

Mellanmjölkens förlovade land. Det är vi det! Det ska vara lagom.

Lagom med mellanmjölk i det lagom starka kaffet, på det lagom stora bordet med den lagom fina och lagom brunbrända familjen. Lagom njutandes av det lagom varma vädret. Japp. Minsann. Inte för varmt. Phu nej nej!

"Åh vad varmt det är, nu har vi haft det så här i hela tre dagar, hoppas regnet kommer snart".
"Nu blommar allt över för fort, i år igen".
"Så fick man inte njuta av våren i år heller, allt slog ut på tre dagar".

Jag bjuder mina vänner på min lagom stora middag, för det passar sig.

"Hur vill du ha biffen grillad? Röd eller välstekt?"
"Eh...Lagom tack".

"Ja, så klart".

Och vinet, ska det vara kallt eller varmt?
"Lagom kylt tack".

"Ja, det så klart".

Ja men visst är Sverige väldigt mycket lagom! Det ska vara passande och måttligt. Inte för mycket och inte för lite.
Det finns dock några punkter då den där "lagom-regeln" glömts bort. Eller helt enkelt inte är giltig.

Exempel ett:
När du ska få besök ska du absolut inte städat lagom mycket innan. Nej för tusan. Helst ska du både putsa fönsterna och frosta av frysen innan. Åtminstone damma varenda yta i hela huset, dammsuga överallt och våtsvabba. Och plocka undan alla tre tusen legobitar från golvet och slänga in kläderna som ligger och dräller i vart hörn av rummen, in i garderoben med rubbet. Absolut städat hela badrummet, noga. Inte lagom mycket. Det ska lukta ajax i hela huset och väldigt gärna vara nyplockade blommor på bordet. Och är det trots allt dammråttor i hörnen eller smutstvätt på golvet vid besöket, kan du lita på att de blir oroliga för dig! Antingen är du på väg att bli utbränd eller så har du en jobbig konflikt med din nästa! Du har åtminstone haft en hel veckas skitnätter med barnen plus jobbat över varje kväll till klockan åtta på kvällen. Trots att du började klockan sex.

Exempel två:
Såhär i bikinitider kan jag påpeka att det inte är särskilt ok att vara lite lagom smal- eller tjock. Helt ska du vara trådsmal. Eller åtminstone max stl medium. Annars kan jag lova att det diskuteras till höger och vänster om dig, om det inte är en liten på gång igen. Och det behöver sannerligen inte vara några som du känner som påpekar. Nej dra in magen nu för tusan tjejer, annars kommer såväl överblivna barnmatsburkar som gamla babykläder farandes till huset ditt.

Exempel tre:
Att ge av sig själv. Där finns det inga gränser. Du ska ställa upp i alla lägen. I synnerhet gentemot släkten. Du förväntas att tacka ja till varenda släktmiddag som ens funderar på att komma på tal och fira födelsedagar och dop på barn du knappt känner. Du förväntas delta på student, konfirmation och bröllop så vida du inte är upptagen med att närvara på ditt egna. Ett nej är helt enkelt inte accepterat. Utan du ska ställa upp- med din närvaro.

Så nu tänkte jag ta och skriva lite inbjudningskort till dotter mins kalas!

Och- hon önskar sig en sparkcykel med två hjul, ett nintendo ds och en gunghäst med stigbyglar. Men Oj, jag glömde nästan av det viktigast av allt, gällande presenter, då gäller så klart inte den där lagom-regeln!


Skriv om något typiskt svenskt!


Puss och Kram

Ps; Jag dricker inte mjölk!

15 kommentarer:

Pia sa...

Lagom är bäst! :)

Tisteln sa...

du har så rätt, hur ska man vet när lagom är lagom och när lagom är för lite!? bra!

Sandra R sa...

:) Mitt i prick! Jag älskar alla exempel du radar upp. Tack för rolig läsning.
Kram till dig.

Jennie sa...

Hahahha, du har så rätt i det du skriver. Klockrent:)Då är det dags för Leia att fylla 5 nu va? Hoppas hon får, i alla fall något, av det hon önskar sig! På tal om bikini, jag har sån ångest för att visa mig i det...jag har inte handlat någon än! Jag gör det in i det sista, typ samma dag jag reser till Grekland;)
Kram på dig vännen

Tisteln sa...

he he, din tolkning stämmer minst lika bra som min! men jag tänkte precis som jag skrev, drömmen om idyllen (om det nu är rött hus med vita knutar, färskpotatis med dill...) är typiskt svenskt

Pärlan sa...

Måste få invända mot bikini-grejen. Om man är FÖR smal, då är det verkligen inte accepterat heller. Folk oroar sig, undrar hur man mår och om man har problem. Stirrar och viskar. Inte för att jag själv varit i situationen, men däremot en kär vän. Men jag förstår hur du menar och håller med om att det kan kännas så ibland.

Caroline sa...

Pärlan: Ja fast då är det nog jantelagen- den svenska avundsjukan, som spelar in, den glömde jag, och den väger väl stort in med! (Fast jag förstår ju att det kan vara ett problem att inte kunna gå upp i vikt heller om man vill det!)

Feffe Kaufmann sa...

Lagom it is...tragiskt egentligen...men huvudet p spiken slår du.

Hanna sa...

Hej fina du!! HAhah!! Mitt i prick. Skrattar gott åt allt du radar upp.. Säger det igen du är sååå duktig på att skriva. Stora KRAMEN

Kalle Byx sa...

Huvudet på spiken!

Bettan sa...

Sant, så sant! Och när man städat sig svettig och ställt det hembakade fikabrödet på bordet då blir man nästan irriterad om besökarna inte väljer att gå husesyn och passar på fikabröd till kaffet.

Anneli sa...

Lagom är tråkigt! Mer av allt gott och mindre av det som är tråkigt är min ledstjärna :)
Kram!

Linda sa...

haha, tack för roande läsning!!! :) Och du valde verkligen nåt som är så svenskt det kan bli!

Sofia R sa...

Så sant, Caroline! Det vi inte har lagom mycket av är helt enkelt allt som är lagom. Vi styrs även till att vara lagom rika i Sverige, vare sig vi vill eller ej; Har vi för mycket pengar så får vi skatta mer och är vi för fattiga får vi bidrag. Allt på gott o ont, såklart. Kram!

LyckligaPraliner sa...

Ha ha ha !! Bra skrivet!! :)