måndag 9 augusti 2010

Rädd arg ledsen glad

Rädd, arg, ledsen och glad är fyra känslor som täcker 100% av oss. Generaliserat. Enligt en teori. Jag vet inte om jag tror på det. Men visst. Man kan välja att tro på det. Åtminstone leka med tanken. Och varje känsla ska man tydligen ha 25% av ungefär. I balans alltså. Om man är det. Vissa kan dock tro att man ska vara glad 100%. Det vill säga jämt. Men så är det ju inte.

Men jag fattar ändå inte riktigt. Om man bara är glad 25%. Och arg, rädd eller ledsen resten av tiden, fyller 75% av ens tid med negativa känslor. Eller?

Nej så är det inte. Det är nämligen så att alla de tre känslorna jag precis skrev behöver vi tydligen. Ja uppenbarligen ska man tolka in arg som att kunna säga nej. Rädd som i att se sig för innan man går över gatan. Och ledsen, hm i att kunna visa empati? Eller vad? Ja det vet jag inte. Få läsa vidare om det. Och återkomma. Kanske.

Arg betyder i alla fall inte att du nödvändigtvis måste smälla i dörren. Eller slänger på telefonluren i örat på din mamma. Eller mormor.

Ja man kan faktiskt vara över åttio år men ändå få en telefonlur i örat. Visst. Det är lite hårt. Och väldigt argt. Från den som lägger på alltså. Men är man arg kanske man har rätt att vara det. Och får man höra massa skitprat kanske man inte vill lyssna. Allt behöver man faktiskt inte acceptera att lyssna på gång på gång på gång när man gång på gång på gång har försökt att tala om att man inte vill lyssna. På skitprat. På prat som handlar om att ge skuld. Till någon oskyldig.

Nu har jag ju ingen mormor. Men ändå.

Ja jag är rätt arg i kväll. Jag har vart rätt så arg hela veckan. Och lite ledsen. Tänkte att om jag är rädd i natt, för åskan eller nå't, så får jag vara glad hela dagen i morgon?

Tänk, jag har kommit på den ultimata lösningen.

Eller är det bara mig själv jag lurar?


Min nya dockvagn

Goosing i kväll hemma på golvet.


Puss o Kram

8 kommentarer:

Thepas sa...

Alltså, bortsett från min egen goding är nog Stella det sötaste jag någonsin sett.

Sandra sa...

Såå inåt skogen söt Stella!
Du, de där fyra känslorna tycker jag att du stoppar tillbaka bland de andra i lottosnurran. Ingen ska säga hur mycket av varje vi ska ha. Var och en lever sitt liv och styr det mot rätt känsla.
Kram och god natt.

Kiqi sa...

Men HJÄLP vad stor hon ser ut där. Ingen liten bebis minsann. Och så solblekta lockar. FINA!

mojje sa...

Hej. Jo, det ska bli fint att börja jobba igen. Och lite vemodigt så klart. Ska vara i skolan. Ha bokstavsinlärningen med ettorna, och matte med tvåorna. Det kommer bli kanon! Intressant det där med känslorna....fast jag kanske inte tror på det fullt ut.... men nog finns de med där hela tiden ......fast oftast är jag mest trött. Och då är det bara trött-arga mamman som tar över- och gormar åt sin frågvisa fyraåring. Idag undrade hon var fåglarna bajsar- om de fortfarande bor i fågelboet?!?

Maria sa...

Hej! tack för fina ord på facebook. Alltid givande att prata med dig. Läser ditt inlägg idag och förstår mycket om vad som ligger bakom orden..
Stella är bara så underbart söt! Syns storasyster är en bra frisör!:)
ônskar dig en bra dag!
Kram m

Kiqi sa...

Du har en award hos mig också..

http://babymama-2009.blogspot.com/2010/08/award.html

Kram

Åsa sa...

Åhh, hoppas du haft en bättre dag idag!
Jag tror kanske inte riktigt på att det ska vara 25% av dessa känslor...
Det är bara att gå vidare ibland, oavsett hur det känns. Och hoppas att man snart känner glädje igen.

Härliga bilder på söta Stella, så stor hon blivit!
Kram!

Carolin sa...

Oh, vilken sötnos!!
& vilket vackert golv!!